Lantearne tûn 

De Lantearne Tún bevindt zich achter de Lantearne en is de voormalige pastorietuin. In 2020 is de tuin opnieuw ingericht en toegankelijk gemaakt voor iedereen, voor alle bewoners van het dorp. Iedereen mag genieten van de bomen, planten, rust en ruimte. Er groeien vruchtbomen, bessenstruiken, kruiden en bloemen waarvan geplukt mag worden. Het is een biologische en duurzame tuin die in de zomer wordt gebruikt voor diverse activiteiten zoals hagepreken en koffiedrinken na afloop van de kerkdienst. De jeugd van het Jeugd Kerk Café, de clubs en de kinderen van de nevendienst kunnen in de tuin terecht, kortom, jong en oud kan genieten van de tuin. 

In de tuin vind je Bijbelse planten en bomen, zoals de tamarisk, vijg, acacia en een olijfboom. In de kapschuur kun je de uitleg van deze Bijbelse planten en bomen met een verwijzing naar de betreffende Bijbelteksten vinden. In het midden van de kruidentuin staat een zonnewijzer die is geplaatst op een sokkel van kloostermoppen. Deze middeleeuwse kloosterstenen zijn destijds gevonden in de tuin. Her en der staan bankjes waar je heerlijk kunt zitten en voor kinderen is er een speelplaatsje.   

Kom en geniet van de tuin, welkom! 

Beeldentuin

De Lantearne tún is sinds het voorjaar van 2023 uitgebreid met een beeldentuin.  Bij het maken van de beelden is gebruikt gemaakt van natuurlijk materiaal uit de omgeving om Bijbelse voorstellingen tot leven te laten komen.  De beeldentuin is opgenomen in de Groene Wandelroute – een “natuur-beleef” wandelroute – en de Kunstwandelroute “Slach troch Akkrum”.

Programma en onderhoud

Elke laatste zondag van de maanden mei tot en met september vindt op initiatief van PG Akkrum en de Doarpskeamer een voorstelling plaats in de Lantearne Tún. Er is een gevarieerd programma samengesteld van 15.30 uur tot circa 17.00 uur. Van muziek, een verhalenverteller tot een toneelvoorstelling, elke maand is er een gezellig samenzijn met in de pauze koffie en thee. Er zijn geen kosten aan verbonden, een gift wordt op prijs gesteld.  

De tuin wordt onderhouden door een groep vrijwilligers. Zij werken elke dinsdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur in de tuin. Extra handen zijn altijd welkom; kom gerust langs om eens kennis te maken.  

De tuin is elke dag geopend en toegankelijk voor iedereen via De Boerestege 1 in Akkrum.  

Contactpersoon voor de tuin is Rein Huitema, te bereiken via email: huite10@hetnet.nl of telefonisch via: 06-28126146.